Loading Događaji

Ured UNICEF-a za Hrvatsku piše o tome kako se u Hrvatskoj oko 44 tisuće djece i mladih suočava s problemima mentalnog zdravlja. I prije pandemije, svaki treći srednjoškolac patio je od tjeskobe i stresa, a svaki peti pokazivao depresivne simptome. Pandemija je dodatno pogoršala situaciju: više od polovice maturanata smatra da je negativno utjecala na njihovo mentalno zdravlje, a time i na kvalitetu života. U prosjeku 1 od 5 mladih u dobi od 15 do 24 godine izjavilo je da se često osjeća depresivno ili ima slab interes za obavljanje raznih aktivnosti.
U skladu s navedenim željeli smo kao udruga ponuditi konkretne osnažujuće i podržavajuće aktivnosti za mlade u našem gradu koji se u svojoj svakodnevnici nose sa različitim psihosocijalnim izazovima. S obzirom na to da već dugi niz godina organiziramo grupe uzajamne podrške za odrasle, koje pokazuju povoljan utjecaj na kvalitetu života osoba koje imaju različite mentalne poteškoće i oboljenja, a koje ih redovno pohađaju – želimo pokrenuti zasebne grupe uzajamne podrške baš za mlade (15-30 godina). Na grupama će biti dobrodošli svi mladi, neovisno o “ozbiljnosti” problema s kojima se nose. Budimo iskreni, svakome od nas je naš problem najveći. Ukoliko nam otežava život i onemogućava osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva, dovoljno je velik da se njime pozabavimo. Grupe uzajamne podrške su dobar početak!

Pozivamo sve mlade osobe koje imaju interes za druženjima u osnažujućim grupama vršnjaka u kojima bi mogli otvoreno razgovarati o svim problemima koji ih muče, izazovima odrastanja, učenja, tržišta rada, romantičnih veza i s njima povezanih anksioznosti, nesanica, depresija, bezvoljnosti, kriza identiteta, bespomoćnosti, straha ili neuobičajenih stanja svijesti, paničnih napadaja, izolacije, halucinacija, euforija, manija, suicidalnih ideja i sl. da dođu na ovu našu edukaciju i s vremenom (ukoliko to budu željeli) postanu i oni “pomagači”, voditelji/facilitatori grupa uzajamne podrške za svoje vršnjake koji se nose sa sličnim izazovima. Na taj će način njihova teškoća postati nova snaga kroz koju mogu razumjeti i osnažiti druge. To je put koji smo i sami prošli jer će edukaciju voditi osobe koje su i same iskusile određene psihosocijalne teškoće.

Što su grupe uzajamne podrške? (Ne)obična druženja u krugu gdje jedni pred drugima možemo biti iskreni i ravnopravni, upravo takvi kakvi jesmo.

Na našim se grupama sastajemo da bismo razgovarali kao ljudi.

Hrabri, ranjeni, povrijeđeni, odbačeni, neshvaćeni ljudi.

Oni koji se bore sa svojom emotivnom ranjivošću i malom tolerancijom na besmisleni život koji se svodi na preživljavanje ili strogo nametnuta obiteljska/društvena očekivanja, uklapanje u predvidive kalupe. Na grupama se sastajemo kao oni kojima su stavili razne, često višestruke etikete: preosjetljivih, neurotičara, depresivaca, šizofreničara, graničnih slučajeva, bipolaraca, čudaka, luđaka. Bez obzira na naše rane, dijagnoze koje smo si sami stavili ili su nas drugi njima označili, nalazimo se kako bi jedni druge saslušali, utješili, podržali, ohrabrili, nasmijali i dali jedni drugima krila.

Naše je iskustvo da ovakva druženja, premda ih ne vode stručnjaci po zvanju (psihijatri, psiholozi ili psihoterapeuti) već obični ljudi s iskustvom osobnih patnji i previranja, iskreni prema sebi i podučeni nekim komunikacijskim vještinama, imaju nevjerojatnu moć za učiniti naš svijet bar malo manje sivim, usamljenim i hladnim.
Nadamo se da ćete se odazvati našem pozivu na ovu edukaciju i grupe koje će uslijediti te da ćete zajedno s nama pronaći sigurno mjesto za sve djeliće sebe, čak i one okrhnute pune ožiljaka, i isto tako se nadamo da ih možete sabrati zajedno sa zajednicom oko vas i otkriti da zapravo niste sami. Jer naše je iskustvo da je prijateljstvo moćan lijek!

Edukacija je BESPLATNA za sve sudionike! Odvijat će se tijekom 3 dana:

četvrtak 22.09. i petak 23.09. od 19-21 sati te u subotu 24.09. od 16 do 20 sati u prostoru INFO ZONE na adresi Jerina 1. Po završetku edukacije dobiti ćete potvrdu o njenom pohađanju, ali niste dužni postati voditelji grupa. To ovisi o vašem interesu i spremnosti.

Voditeljice ove edukacije su educirane peer support stručnjakinje Julija Antunović (IPS), Vedrana Đugum (IPS) i Marina Vidović (IPS, eCPR, Open Dialogue) koje imaju višegodišnje iskustvo vođenja/facilitiranja grupa uzajamne podrške i, što je još bitnije, osobno iskustvo oporavka od psihosocijalnih poteškoća na kojem temelje inspiraciju i želju da ovaj način podrške prošire i među mladima.

OBAVEZNA prijava na mail: udruga.feniks.st@gmail.com

Ukoliko imate dodatnih pitanja: 095/582 3508

*Ova je aktivnost dio projekta Puna mi je kapa! čiji je cilj doprinijeti kvaliteti života i socijalnoj integraciji mladih, osobito onih sa psihosocijalnim teškoćama, kroz aktivnosti koje im omogućuju psihološko osnaživanje, korištenje vlastitih vještina, kreativnosti, sposobnosti i stvaranje pozitivnog traga i osjećaja korisnosti u zajednici. Projekt se provodi u partnerstvu s udrugom Info zona i Multimedijalnim kulturnim centrom Split. Realizaciju projekta je financijski podržao Grad Split.

Podijeli ovu objavu

Go to Top