EDUKACIJA: Promicanje prava osoba s mentalnim poremećajima i preporuke za reorijentaciju i transformaciju sustava zaštite mentalnog zdravlja

EDUKACIJA: Promicanje prava osoba s mentalnim poremećajima i preporuke za reorijentaciju i transformaciju sustava zaštite mentalnog zdravlja

2024.

EDUKACIJA: Promicanje prava osoba s mentalnim poremećajima i preporuke za reorijentaciju i transformaciju sustava zaštite mentalnog zdravlja

2024

Naša je predsjednica prethodna dva dana sudjelovala kao gost izlagač na jednoj vrlo važnoj edukaciji u našem gradu koju je organizirao  Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u suradnji s Klinikom za psihijatriju Vrapče, uz potporu Svjetske zdravstvene organizacije, Ureda u Republici Hrvatskoj. Radilo se o dvodnevnoj edukaciji pod nazivom „Promicanje prava osoba s mentalnim poremećajima i preporuke za reorijentaciju i transformaciju sustava zaštite mentalnog zdravlja“, koja se održavala u četvrtak  i petak 14. i  15. 3. 2024.  u Splitu u prostorijama Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.
Na samom početku  su nas pozdravili brojni uglednici:
Doc.dr.sc. Željka Karin ,dr.med. Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Blaženko Boban  Župan Splitsko-dalmatinske županije, Diana Luetić, Pročelnica Upravnog  odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i demografiju Splitsko-dalmatinske županije,
Antonela Lolić  voditeljica službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU Splitsko-dalmatinske županije Dr.sc.Iva Pejnović Franelić,dr.med. predstavnik Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj, prof. dr. sc. prim. Julije Meštrović, dr. med., Ravnatelj KBC Split , izv. prof. dr. sc. prim. Trpimir Glavina, dr. med., predstojnik klinike za psihjatriju KBC Split – Firule  prim. Marko Rađa, dr.med., ravnatelj Dom Zdravlja Splitsko-dalmatinske Županije  , @Vikica Krolo dr.med., zamjenica predsjednika Hrvatska liječnička komora   te dr. sc. Željko Ključević, dr. med., specijalist psihijatar, Voditelj službe za mentalno zdravlje NZJZ Splitsko-dalmatinske županije.
Cijenjena prof. dr. sc. Danijela Štimac-Grbić održala je vrlo informativno i inspirativno predavanje o Strateškom okviru  zaštite mentalnog zdravlja  u  Republici Hrvatskoj od 2021.-2030. i  Akcijskom planu za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici do 2027.
Pokazala je kako imamo dobar Nacrt razvoja mentalnog zdravlja, koji čeka akcijske planove i implementaciju a pruža dosta prostora za poboljšanja.
Predviđeni su mobilni timovi u području psihijatrije koji bi mogli popuniti neke nedostatnosti postojećeg sustava, a koji bi se sastojali od multidisciplinarnog kadra,  uključujući i novinu- nas peer stručnjake. Drugi dan radionice saznali smo da je završeno javno savjetovanje Mreža javno zdravstvene službe, te da se u njoj predviđa mogućnost formiranja čak 3 takva tima u našoj županiji.
O Transformacija  službi za  skrb o mentalnom zdravlju i promicanje ljudskih prava govorila je naša višegodišnja suradnica psihijatrica  prof. dr. sc. Slađana Štrkalj Ivezić iz Klinika za psihijatriju Vrapče koja je također predstavila platformu Quality Right, besplatnu online platformu Svjetske zdravstvene organizacije kroz koju svatko može proći vrlo zanimljivu besplatnu edukaciju o pravima osoba s mentalnim oboljenjima kao i o primjerima dobrih praksi podrške u zajednici koja odnedavno postoji i na hrvatskom jeziku te sve vas toplo pozivamo da se odvažite i prođete online lekcije. Po završetku se dobije i potvrda o završenoj edukaciji od WHO. Namijenjena je kako struci, tako i samim osobama koje imaju navedene poteškoće ali i njihovim obiteljima. Prvi korak poboljšanja kvalitete skrbi je dobra informiranost o našim pravima i uslugama koje nam se nude ili bi trebale biti  dostupne.
Nakon ovog predavanja na red je došla i naša predsjednica, Marina Vidović, peer support stručnjakinja koja je održala prezentaciju o Ulozi peer worka u transformaciji institucija i oporavku mentalnog zdravlja. Govorila je o važnosti holističkog pristupa mentalnom zdravlju, usmjerenosti prema oporavku, snagama i ciljevima same osobe, o važnosti nade u vjere u mogućnosti svake osobe za oporavak, o vrijednosti “stručnjaka po iskustvu” koji su educirani da svoj put oporavka koriste kao alat pomoći za druge. Gdje sve unutar i van sustava peer stručnjaci  mogu dati svoj specifičan doprinos. Govorila je o važnoj ulozi organizacija civilnog društva u pružanju podrške u zajednici, o činjenici da u hrvatskoj postoje brojne udruge okupljene u SUMEZ – Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje  koje takvu pomoć pružaju u mnogim gradovima i važnosti njihove suradnje,  ali i kontinuiranog financiranja od strane svih nadležnih službi.
Bila je ovo prilika da se na istom mjestu nađu brojni dionici koji ovoj temi mogu dati svoj doprinos. Sretni smo da su ovaj, nama iznimno važan događaj podržali svojim dolaskom i predstavnici Grad Split (službena stranica) kao i Splitsko-dalmatinska županija , nadamo se da će se u budućnosti suradnja i umrežavanje  s ciljem kvalitetnije skrbi za osobe s mentalnim poteškoćama i oboljenjima još više produbiti.
Prof. dr. sc. Ivan Urlić i naša Marina Vidović predstavili su  knjigu “Mobilni rehabilitacijski tim-smjernice za provođenje usluge” autora : Štrkalj Ivezić i Arijana Bljačkorija koja je nezabiolazan prvi korak pri implementaciji ovakvih timova.Važna je promjena ustaljene paradigme unutar samih institucija da bi ovakve promjene uopće mogle biti moguće, što je zahtjevan i dugotrajan put.
Održan je i Okrugli stol dionika u zaštiti mentalnog zdravlja:
“Implementacija programa transformacije službi za mentalno zdravlje  i akcijskog plana mentalnog zdravlja u zajednici „ Zajedno u transformaciji institucija skrbi za mentalno zdravlje “ kojom su  moderirale doktorice  Slađana Štrkalj Ivezić i Danijela Štimac  Grbić a čije panelistice su bile predstavnice većine važnih tijela, udruženja i institucija vezanih uz mentalno zdravlje. Čuli smo o primjerima dobrih praksi ali i o nedostacima i mogućim rješenjima.
2.DAN održana je edukacija o Quality Right: alatu za unapređenje znanja i vještina vezanih za poštivanje ljudskih prava i  poticanje oporavka osoba  s mentalnim poremećajima, Implementaciji prioriteta u planu transformacije psihijatrijske službe:
Informirani pristanak i individualni plan liječenja, te Prevenciji primjene mjera prisile na koju su se odazvali različiti dionici iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za socijalnu skrb Splitsko- dalmatinske županije i dio zaposlenika KBC Split.
Hvala svima koji su odvojili vrijeme i došli na ovaj događaj.
Nadamo se da smo posijali sjeme iz kojeg mogu u budućnosti narasti neki pozitivni pomaci u kvaliteti usluga koje se u našem gradu i županiji mogu dobiti. Samo zajedno možemo nešto promijeniti!

Pridruži nam se

Podrži rad naše Udruge ili postani dio tima.