FESTIVAL MENTALNOG ZDRAVLJA

FESTIVAL MENTALNOG ZDRAVLJA

2023.

Festival mentalnog zdravlja 2023

2023.

Sigurni smo da vas zanimaju fotke s našeg ovogodišnjeg festivala!
Hvala svim ljudima koji su se potrudili da nam ovogodišnji festival bude najbogatiji i najljepši dosad. Svake nas godine iznova razveseli volja naših sugrađana da zajedno s nama zasuču rukave i naprave nešto lijepo za svoju zajednicu. Ove godine nam je najmlađi gost imao svega par mjeseci, a sa štakom se uz brežuljak popela i 88 godišnja starica. Na našim aktivnostima su svi dobrodošli neovisno o dobi, spolu, obrazovanju, društvenom statusu, vidljivim ili nevidljivim dijagnozama. Volim šarenilo oblika, talenata i mogućnosti. Hvala vam što to prepoznajete kao vrijednost, te ste nas ove godine u rekordnom roku posjetili! Bilo je tokom dana više od 100 sudionika!
Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, i ove godine Udruga Feniks Split organizirala svoj tradicionalni Festival mentalnog zdravlja – pod nazivom DAN MENTALNOG PREDAHA.
Obično kad se spominje tema mentalnog zdravlja govori se o mentalnim bolestima, a ne o onome što osnažuje mentalno zdravlje pojedinca.
Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji mentalno zdravlje je stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresovima, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi svojoj zajednici. Mentalno zdravlje je značajno povezano s našim subjektivnim osjećajem dobrobiti – našom emocionalnom, psihološkom, socijalnom (društvenom), duhovnom, ali i tjelesnom dobrobiti i sastavni je dio općega zdravlja. Osoba koja je dobroga mentalnog zdravlja zadovoljna je, pozitivna, sposobna biti sretna u obitelji, prihvaća druge ljude, sposobna je stvarati i održavati prijateljstva, produktivna je i dobro se nosi sa životnim nedaćama i stresovima.
Budimo iskreni, malo tko zadovoljava sve te kriterije.
Vrijeme opuštanja i odmora, odmaka od svakodnevice i ustaljenih rutina svima nam je potrebno, a jako je važno za naše psihičko i fizičko zdravlje i važan doprinos kvaliteti našeg života. Festival smo zamislili kao mali cjelodnevni odmor za dušu i tijelo, nužnu hrana za naš i vaš psihički imunitet. Željeli smo taj dan učiniti posebnim za vaše i naše mentalno zdravlje. Slike svjedoče da smo tome i uspjeli!
Osmislili smo bogat cjelodnevni BESPLATAN program za naše sugrađane u kojem je vjerujemo, svatko pronašao nešto za sebe. Hvala našim brojnim starim i novim volonterima koji su besplatno ponudili svoja znanja, talente, vještine i dragocjeno vrijeme kako bismo sastavili ovaj divan šareni program.
Program za “pustiti mozak na pašu”:
 • 11:00 -12:30 TERETANA ISPOD BORA
  (sportski program za velike i male: starinske igre laštrika, trule kobile, vijače, itd.)
 • 12:30-13:00 JIANZI, kineska igra perjem
 • 13:00-13:30 TAI CHI
 • 13:30-14:00 RUČAK NA TRAVI
 • 14:15-16:00 Radionica ORIGAMIJA /BOJANKE za velike i male/
 • 15:30-16:00 VJEŽBE DISANJA/VOĐENA MEDITACIJA
 • 16:00-17:30 Radionica KERAMIKE /BAJKAONICA
 • 17:30-18:30 ZUMBA /DRUŠTVENE IGRE
 • 18:30-19:00 MUZIKA ZA DUŠU
 • 19:30-21:00 KINO POD ZVIJEZDAMA /LUNANI

Radujemo se što smo se ovako prekrasno družili, opustitl i zabavili zajedno !🎉

Djeca, kućni ljubimci i svi susjedi su bili više nego dobrodošli! 💕

Posjetili su nas i brojni mediji. Naši vrijedni volonteri su ovo više od mjesec dana pripremali, a na taj dan krenuli od zore do iza ponoći.
Hvala svakom od njih ponaosob!
Posebnu zahvalnost dugujemo:
Nini Kupusović, Ivani ButirIgoru Radovniković Sara Vješnica Vedrana Đugum Luka Bazina Tomislav Matijašević @ivica luki lukač Saksofon- Ivan Škvorc Danira Matošić Marina Gilić Dragica Draga Hrstic Radovniković Diana Sonja Jukic Romana Ban Marko Ban Marko Lukić Davor Pelaić Davor Perišić Laura Računica Ana Smodlaka Željan Listeš Leo Botica Duje Čaljkušić Elsie Angeles-Novaković Tahra Mei Kantić Martina Bacelj @Ivona Mišičin Alen Munitić Stjepan Prgomet Zanet Ivkovic Sofia Maria Škifić Marjeta Konor Jelaska Francika Burazer Turko Damira Marijanović Marta Tešija, volonterima udruge Jedna Mladost Split i MEDITERAN FILM FESTIVAL u koji nam je besplatno ustupio prekrasan film Lunani, za večernju filmsku projekciju.
*Sav materijal, oprema, osvježenje i hrana za sudionike osigurani su kroz program za podršku mentalnom zdravlju ZASUČIMO RUKAVE ZA MENTALNO ZDRAVLJE i PUNA MI JE KAPA! zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Županije Splitsko-dalmatinske i Grada Splita koji nam je ustupio prostor na besplatno korištenje. Sadržaj programa i aktivnosti isključiva je odgovornost udruge i ni na koji način ne odražava stavove Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.
*Veliko hvala našem volonteru Marku Lukiću na ovim prekrasnim fotografijama! ❤

Pridruži nam se

Podrži rad naše Udruge ili postani dio tima.