JEDNODNEVNI TRENING IPS-a

JEDNODNEVNI TRENING IPS-a

15.07.2022.

Jednodnevni trening IPS-a uživo – uvod u Intentional Peer Support

15.07.2022.

Ovaj vikend za nama protutnjio nam je pod dubokim dojmom dva dana intenzivnog druženja i učenja s našom predivnom trenericom Lisom Archibald. Toliko toga je stalo u ta dva dana, a opet nam nije bilo dovoljno vremena za sve što smo još željeli raditi zajedno 🙂 Lisa nam se, obećava, vraća “kad malo padnu vrućine i gužve da može pošteno uživati u ljepotama našeg grada”! ❤
Svi koji smo u petak prisustvovali premijernom Treningu IPS-a uživo u našoj zemlji, možemo sa sigurnošću i zahvalnošću reći da smo, različitim jezicima usprkos, uživali u osjećaju bliskog zajedništva i dijeljenju istog cilja – povezivanja u našim različitostima na putu ka boljem i istinskijem shvaćanju, kako sebe samih i naših unutarnjih, često nesvjesno automatiziranih mehanizama, tako i jedni drugih i obrazaca u našim odnosima koje vrijedi preispitati.
Nakon naše uvodne riječi i Lisinog predstavljanja, svi smo u krug rekli ponešto o sebi i vlastitoj motivaciji za dolaskom. Sretni smo što se okupila šarolika, znatiželjna i jako zainteresirana publika koja je s velikom pažnjom upijala brojne značajne i životne teme kojih smo se dotakli i pritom postavljala važna i, svakom treneru, vrijedna pitanja. Lisa je zatim upoznala sve prisutne s 3 temeljna principa i 4 zadatka na kojima je baziran rad Intentional peer support-a, pa da ih ukratko predstavimo i ovdje:
3 PRINCIPA IPS-a su, u radu s drugima, prijeći put
  • od pomaganja do učenja zajedno
  • od pojedinca do međusobnog odnosa
  • od straha do nade i mogućnosti.
4 ZADATAKA IPS-a kojima se postiže ta transformacija odnosa su
  • povezivanje
  • upoznavanje drugačijih svjetonazora
  • uzajamnost odnosa
  • kretanje zajedno naprijed.
Nama koji smo već prošli Lisinu online edukaciju bilo je zadovoljstvo svjedočiti kako članovi Udruge kojima je ovo prvi susret s IPS-om reagiraju i sudjeluju u vježbama i diskusijama, a jednako su uključeni i aktivni bili i stručnjaci po profesiji koji su bili znatiželjni upoznati se s osnovama ovakvog rada s osobama sa psihosocijalnim i drugim zdravstvenim poteškoćama te su izrazili oduševljenje ovakvim načinom rada i samom organizacijom ovog događaja i hvala im na tome! Kroz ugodan razgovor otvorila su se i neka manje ugodna, ali neizbježna i bitna pitanja, direktno iz iskustva nekolicine prisutnih, vezana za sustav koji je sklon tretirati oboljele isključivo kao pacijente, što je i potaklo utemeljiteljicu IPS-a, Shery Mead, da se okuša u pružanju drugačije vrste podrške – samoj osobi i svim njenim kvalitetama, neovisno o dijagnozi koja je samo dio njenog sveukupnog ljudskog iskustva.
Vjerujemo da je ovo važan korak u približavanju i boljem razumijevanju svijeta struke kao etabliranog pružatelja pomoći i svijeta onih kojima je više od svega potrebno da ih se čuje i prepozna kao itekako sposobne i jednako vrijedne pojedince i članove društva kojeg je svatko od nas tek jedan kotačić i – znači. Hvala Intentional Peer Support na mogućnosti ovog neprocjenjivog susreta, dijeljenja iskustava i učenja uživo!
Još jednom veliko hvala i našim sjajnim domaćinima Multimedijalni kulturni centar na mogućnosti besplatnog korištenja njihovog najmodernije opremljenog prostora “Razred” za ovu i druge ključne aktivnosti našeg projekta “Zasučimo rukave za mentalno zdravlje”.
* Ovaj je trening dio programskih aktivnosti projekta Udruge Feniks Split “Zasučimo rukave za mentalno zdravlje” financiranog od strane Ministarstva zdravstva RH. Sadržaj dokumenta u isključivoj je odgovornosti Udruge i ni pod kojim uvjetima ne može se smatrati kao odraz stajališta Ministarstva zdravstva RH.

Pridruži nam se

Podrži rad naše Udruge ili postani dio tima.