Mentalno zdravlje i afirmativni pristupi u radu s LGBTIQ+ mladima

Mentalno zdravlje i afirmativni pristupi u radu s LGBTIQ+ mladima

2022.

Mentalno zdravlje i afirmativni pristupi u radu s LGBTIQ+ mladima

2022.

Partnerstvo s dragim kolegama iz udruge Queer Sport Split u važnom Erasmus+ projektu pod nazivom “Mentalno zdravlje i afirmativni pristupi u radu s LGBTIQ+ mladima” ili po engleskoj skraćenici YAMHA nakon Irske i Dublina nastavilo se u vidu 5-dnevnog treninga na otoku Braču – Afirmativni pristupi mentalnom zdravlju u radu s mladim LGBTIQ+ osobama.
Sudjelovalo je 24 stručnjaka za rad s mladima iz Irske, Škotske, Engleske, Danske, Slovačke, Hrvatske i Grčke koji djeluju u različitim područjima rada s mladima, među njima iz Feniks tima predsjednica Marina Vidović, dopredsjednica @Vedrana Đugum i volonterka Erna Stamać
Trening je bio eksperimentalnog karaktera, prepun vrijednih radionica i refleksija u kojima smo dijelili i iskustveno osjetili dobre prakse, alate i pristupe mentalnom zdravlju LGBTIQ+ populacije koji, kao ranjiva i marginalizirana skupina imaju dodatne izazove mentalnog zdravlja.
Pomoću tjelesno orijentiranih pristupa istraživali smo i otvarali riznicu osjećaja, senzacija pohranjenih u tijelu, oslobađali smo se nagomilanog stresa kroz svjesno disanje i polagane, ali i energične i spontane pokrete u jogi i ekspresivnom plesu.
Kroz radionicu Razlika naučili smo se objektivno pozicionirati na kotaču privilegija i opresije u različitim aspektima svog identiteta, što nam je pomoglo sagledati širu sliku i problematiku LGBTIQ+ identiteta te osvijestiti pravilno korištenje osobnih zamjenica za nebinarne osobe. Ova važna radionica odredila je i oplemenila svaku našu sljedeću interakciju i dijeljenje, te postavila temelje za dublje razumijevanje sebe i drugih. Nakon nje je bilo lako znatiželjno propitivati nametnute rodne uloge kroz Vogue i Queer Tango radionice, koje su nam energizirale tijela te probudile samopouzdanje i osobnu moć. Poster project radionica nas je dodatno osnažila i potakla na aktivizam, koji je, kako nam je primjerom pokazano, moguć i u malim zatvorenim zajednicama.
Vedrana i Erna su zadnji dan treninga provele iskustvenu radionicu grupe podrške i time zaokružile ovaj raznovrsan, inspirativan i jedinstven trening, koji će nam sigurno još dugo ostati u sjećanju i čije ćemo alate upotrebljivati u svom daljnjem radu.
Hvala Petar Dukić na dobroj organizaciji, fleksibilnosti, pomoći i potpori, te naravno na pružanju prilike za međusobno dijeljenje i učenje! I veliko hvala svestranim kolegama iz Saplinq, o.z. Creative Youthland EGLSF
#lgbtiq_yamha
……….
Ovaj projekt financira Europska komisija kroz Erasmus+ program.

Pridruži nam se

Podrži rad naše Udruge ili postani dio tima.