STOLARSKA RADIONICA #7

STOLARSKA RADIONICA #7

2022.

STOLARSKA radionica #7

2022.

Jučer smo nakon duže pauze s guštom opet zasukali rukave u vrtu naših dragih suradnika iz Oš Skalice . Održali smo posljednju ( #7) stolarsku radno-okupacijsku radionicu u okviru našeg cjelogodišnjeg projekta ZASUČIMO RUKAVE ZA MENTALNO ZDRAVLJE, kojeg provodimo u suradnji sa našom najdražom sad već “sestrinskom” Udruga Permakultura Dalmacija.
Iako na prvi pogled naša područja djelovanja – ekologija i permakultura i mentalno zdravlje nemaju puno dodirnih točaka u praksi se pokazalo baš suprotno – temeljni principi obe naše udruge su povezani sa stvaranjem suradničke mreže u zajednici, korištenjem resursa koje imamo na kreativan i konstruktivan način s ciljem poboljšanja sveopće kvalitete života. Prezadovoljni smo ovom suradnjom, odnosima koje smo izgradili i idejama koje se stalno množe i rastu kroz naše zajedništvo. Posebnu zahvalnost upućujemo “našem” Permakulturnom voditelju Zoranu Vukšiću kojega im već par godina pokušavamo ukrasti. Ali nemojte im reći 😉 . Bez njega ovaj projekt ne bi ni postojao niti bi dao ovako lijepe plodove. Osim vještim rukama i strpljenjem sa čoporom nadobudnih amatera stolara, većinom potpunih početnika koji nikad nisu ni vidjeli a kamoli rukovali preklopnom pilom ili bušilicom, Zoran nas je zadužio i svojim povjerenjem, entuzijazmom, toplinom, moderatorskim vještinama u nekim izazovnim situacijama, prilagodljivošću i brojnim volonterskim satima mimo dogovorenog. Jedva čekamo neku buduću suradnju! Naravno da već nešto krčkamo u našem kreativnom loncu 😉 .
Veliko hvala šaljemo i našoj šarenoj teleport volonterki čudotvorki Nini Kupusović Majica koja se pojavi kad god i gdje god je trebamo, sve posloži i izorganizira s lakoćom kao da dirigira nekim orkestrom, istovremeno svijetleći u duginim bojama, i sve to s našom najmlađom volonterkom Mašom u krilu, sjedeći za volanom divovskog kampera. Nema dovoljno riječi za izraziti koliko smo sretni i zahvalni što si u ovoj ludoj vožnji bila s nama.
Jučerašnja radionica je bila posebna i po tome što se prvi put odvila na engleskom jeziku s obzirom da su nas posjetlili naši gosti sa internacionalne The CARe Network Resilience and Recovery conference koju ponosno suorganiziramo s Udruga za psihosocijalnu pomoc ‘Susret’ i The CARe Network ova 4 dana u našem gradu. Imali smo tako podršku stručnjaka iz područja mentalnog zdravlja iz Nizozemske, Poljske, Češke, Kirgistana itd. Bilo je lijepo predstaviti ovaj naš projekt gostima i sastaviti zajedničkim trudom još 3 naše šarene sjedalice koje po planu kao poklon ostavljamo učenicima ove krasne škole. Naši su gosti bili oduševljeni našim projektom i uključenošću zajednice u cijeli proces. Pričali su o sličnim projektima u svojim zemljama. Mnogo je još toga ostalo neizgovoreno jer nas je prekinuo mrak.
Veselimo se što će na ovim rasklopnim stolicama koje nisu samo lijepe nego i udobne, učenici škole slušati nastavu na otvorenom i gledati filmove u Kinu pod Zvijezdama. Ono što je sigurno jest da su napravljene s puno truda i ljubavi.
Zahvalni smo što ova škola ima izvrsnog ravnatelja g. Lea Boticu koji je prepoznao vrijednost ovog projekta te nas s odriješenim rukama velikodušno pustio u svoju školu. Posebno to znači jer se suprotstavlja stigmi i predrasudi o osobama sa psihosocijalnim teškoćama kao opasnim i nepredvidivim. Zahvalni smo poklonjenom povjerenju i prilici da ostavimo pozitivni trag u zajednici za našu djecu, susjede i ostale sugrađane.
Pomalo tužni što je posljednji put, spakirali smo naše alate i preostale daščice, zahvalili se u mislima školskoj kotlovnici koja nam je brojnim vikendima bila drago utočište te smo otišli ponosni na sve što smo u ovom procesu naučili i svojim rukama stvorili. Nije loše dobiti i pokoji žulj.
*Ova je aktivnost dio projekta ZASUČIMO RUKAVE ZA MENTALNO ZDRAVLJE kojeg je financijski podržalo Ministarstvo Zdravstva , Grad Split (službena stranica) , Splitsko-dalmatinska županija te Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost .
Aktivnosti su isključiva odgovornost udruge te ni na koji način ne odražavaju stavove Ministarstva.

Pridruži nam se

Podrži rad naše Udruge ili postani dio tima.