Loading Događaji
Dragi naši zemljoljupci, u tijeku su pripreme za PRVU u nizu naših 5 planiranih BESPLATNIH vrtlarskih radionica.
Vidimo se već OVAJ ČETVRTAK, 2.05.2024. g., u vrtu OŠ SKALICE, od 16:30-19:30 sati.
ZAŠTO?
Zajedničkim trudom želimo oplemeniti postojeći vrt Mediteranskog bilja OŠ Skalice, te našoj djeci, roditeljima, osoblju i učenicima škole uljepšati boravak u okruženju njihove škole. Također, ovim projektom želimo doprinijeti kvaliteti života osoba sa mentalnim oboljenjima i njihovoj socijalnoj integraciji kroz aktivnosti koje im omogućuju korištenje vlastitih vještina, iskustava, kreativnosti, sposobnosti i stvaranje pozitivnog traga i osjećaja korisnosti u zajednici razvojem i implementacijom inovativnih modela psihosocijalne podrške u zajednici. Želimo stvoriti uključivu zajednicu koja prihvaća i ne zazire od različitosti.
Naše vrtlarske radno-okupacijske radionice namijenjene su osobama s mentalnim poteškoćama, njihovim obiteljima i prijateljima, ali dobrodošli su i svi ostali građani u skladu s idejom socijalnog uključivanja i destigmatizacije osoba s mentalnim oboljenjima. Svi smo mi samo ljudi! Veselimo se starim i novim poznanstvima, tko još nije svjedočio našim Zelenim aktivnostima, dobrodošao je! 🙂
Voditeljica naših vrtlarskih radno-okupacijskih radionica je- Antonija Mihaljević 🌱– naša omiljena suradnica iz udruge PERMAKULTURA DALMACIJA koja ima višegodišnje iskustvo rada u poljoprivredi, vrtlarstvu i organskom uzgoju, strastvena je sakupljačica autohtonog sjemena i voditeljica Dalmatinske banke sjemena, voditeljica je niza edukacija o izradi presadnica i pripreme gredica za sjetvu i malčiranje, seminara o permakulturnom dizajnu i izuzetno aktivna članica udruge Permakultura Dalmacija.
Na 1. radionici Antonija će nas naučiti kako izraditi gredice bez prevrtanja tla. Objasniti će nam razlike između uobičajenih metoda sadnje i “no dig” metode. Naučiti ćemo i kako malčiranjem kartonom i sijenom pomoći biljčicama da bolje izdrže ljetne vrućine i zadržimo organsku masu u tlu.
Biljni svijet na Zemlji impresionira izvanrednom raznolikošću i velikim bogatstvom vrsta dok je značaj biljaka za cjelokupni život golem i gotovo da se i ne može dovoljno naglasiti. Bez biljaka čovjek i većina životinja, kao i mnoge druge skupine organizama, ne bi ni postojali. Sa stajališta čovjeka ta raznovrsnost je najveće bogatstvo koje pokriva kompletan spektar ljudskih potreba.
Bioraznolikost doslovno spašava svijet! 🙌
Vjerujemo da isto vrijedi i za raznolikost ljudskih iskustava!
*Sav potrebni materijal i alati čekat će vas na lokaciji događaja.
Predviđena je i pauza za osvježenje (grickalice, sokove) koje je za sudionike besplatno.
* Ove aktivnosti odvijaju se u sklopu trogodišnjeg programa “ZASUČIMO RUKAVE ZA MENTALNO ZDRAVLJE”, financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj aktivnosti isključiva je odgovornost udruge i nužno ne odražava stav Ministarstva. Program provodimo u suradnji s udrugom Permakultura Dalmacija i Obiteljskim centrom Split, Područnom službom Splitsko-dalmatinskom.

Podijeli ovu objavu

Go to Top