Sitnice dostojanstvo znače2023-10-18T18:27:22+02:00

sitnice DOSTOJANSTVO znače

Donacijom podrži nabavu osnovnih stvari za osobe na psihijatrijskom liječenju u KBC-u Split.

Ne zatvaraj oči pred problemima mentalnog zdravlja.

Do kraja humanitarne akcije
Sitnice dostojanstvo znače
0
0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec
Prikupili smo 20.000€ ! 100%

UPDATE PROJEKTA “SITNICE DOSTOJANSTVO ZNAČE”

UPDATE 01: Klinika za psihijatriju KBC-a Split: Podijeljeni prvi paketi u humanitarnoj akciji “Sitnice dostojanstvo znače”

UPDATE 02: 16.10.23. #SITNICEDOSTOJANSTVOZNAČE

Više o akciji

SITNICE DOSTOJANSTVO ZNAČE

M entalno zdravlje svima nam je važno. Iako se o tome srećom sve više govori, o nekim aspektima se i dalje šuti. To se posebno odnosi na težak položaj osoba na psihijatrijskom liječenju, koji su gotovo odbačeni od društva, rijetko ih se posjećuje jer se obitelj srami ili su na liječenje dovedene prisilno. Stoga često nemaju osnovne higijenske potrepštine i osobne predmete koji su nam svima važni pri liječenju i oporavku van vlastitog doma.

U KBC-u Split zbog psihijatrijskog liječenja se hospitalizira 60-ak osoba mjesečno.

Ovom kampanjom želimo osigurati 540 kompleta podrške, kako bi svaka osoba na višednevnom liječenju na psihijatrijskim odjelima KBC-a Split do kraja godine dobila platnenu vrećicu punu “sitnica” poput: vlažnih maramica, šampona i gela za tuširanje, dezodoransa, kreme, četkice i paste za zube, donjeg veša i čarapa, čokolade te pismo podrške i letak o našoj besplatnoj podršci u zajednici nakon bolničkog liječenja.

Ovakva vrsta male, ali važne i tople podrške zasad ne postoji, ni unutar niti van sustava. Stoga Vas pozivamo da nam se pridružite da zajedno doprinesemo ljudskom dostojanstvu osoba na psihijatrijskom bolničkom liječenju, smanjimo njihov osjećaj izolacije, olakšamo im boravak u bolnici i oporavak.

KAKO SE MOŽEŠ UKLJUČITI?

ZA TEBE

Cilj nam je prikupiti 540 kompleta podrške, a to možemo samo uz tvoju pomoć!

ZA ORGANIZACIJE

Novčana donacija ili drugi vid suradnje od neizmjerne nam je pomoći.

VEĆ SU SE UKLJUČILI

Što osiguravaš svojom donacijom?

3 sitnice

€7

Vrijednost donacije od €7

PAKET

16 sitnica

€37

Vrijednost cijelog paketa

8 sitnica

€18.5

Vrijednost polovice paketa

Svaki paket sadrži sljedećih 16 sitnica:

Platnena vrećica, vlažne maramice, čokolada, plastična šalica s ručkom, bluetooth slušalice, krema, čarape, donji veš, četkica i pasta za zube, šampon i gel za tuširanje, dezodorans, bojice i bojanka za odrasle te pismo podrške i letak.

novčane donacije

Svoje novčane donacije možete uplatiti preko dole navedenih podataka ili skenirajte ovaj QR za uplatu putem KEKS pay aplikacije.

Hvala!

KEKS pay

Skeniraj za uplatu putem KEKS pay-a i odaberi željeni iznos za donaciju bez naknade

M-pay

Skeniraj za uplatu putem mobilne aplikacije

Nakon skeniranja crtičnog koda unesi željeni iznos za donaciju.

Podaci za uplatu

Udruga Feniks Split

Poljana Grgura Ninskog 6,

21000 Split

Erste & Steiermärkische Bank

IBAN: HR5924020061500126761

OIB: 79068944977

MB: 5253390

i tvoja organizacija može napuniti paket podrške!

Poduzeća i organizacije također mogu direktno donirati novac skeniranjem crtičnih kodova ili uplatnicom.

Također se može uključiti i doniranjem konkretnih sitnica koje sačinjavaju paket.

„Društvena solidarnost je najveći iskaz humanosti. Podrška zajednice osobama s duševnim smetnjama ključna je za oporavak i potpuno uključivanje u društveni život. Podrška u kampanji ‘Sitnice dostojanstvo znače’ pokazat će ljudima na bolničkom liječenju da njihova zajednica na njih misli i vjeruje u njihov povratak u društvo te da na nju uvijek mogu računati.“

Kristijan Grđan

Potpredsjednik Europske organizacija za mentalno zdravlje i član upravnog odbora Europskog foruma za osobe s invaliditetom.

“Mnoge osobe primljene na bolničko psihijatrijsko liječenje osjećaju se napušteno i sniženog  samopoštovanja, što može nepovoljno djelovati na njihovu motivaciju za liječenje i oporavak. Zato je važno da bolničke sredine šalju poruku dobrodošlice, optimizma i nade u oporavak. Paket podrške za dostojanstvo je snažna poruka dobrodošlice da ljudi nisi napušteni, da drugi znaju kako se osjećaju i da žele pomoći, što povoljno djeluje na proces oporavka. Stoga Hrvatsko društvo za kliničku psihijatriju snažno podržava ovu humanitarnu akciju.”

Prof. dr. sc. Slađana Štrkalj Ivezić

Hrvatski liječnički zbor; Hrvatsko društvo za kliničku psihijatriju

NAJČEŠĆA PITANJA

Mogu li donirati konkretne artikle koji će biti dio paketa podrške “Sitnice dostojanstvo znače”?2023-03-31T11:31:15+02:00

S obzirom da projekt provodimo u suradnji s KBC-om Split koji zbog niza sigurnosnih razloga ima strogo određena pravila koji  i kakvi artikli se mogu unijeti na Kliniku za psihijatriju, kao udruga smo se obvezali da ćemo se pobrinuti za kreiranje svakog od paketića kako bi oni sadržajem odgovarali pravilima i bili zaista dostupni osobama kojima smo ih namijenili. Važno je, također, da paketi budu unificirani (jednakog sadržaja) kako bi svaka osoba na liječenju od svojih sugrađana dobila jednak znak pažnje. Iz navedenih razloga ćemo pažljivo, odgovorno i ciljano utrošiti Vaše novčane donacije, kupiti potrebne artikle, spakirati ih te ih na mjesečnoj razini dostavljati na odjel u bolnicu gdje će ih osoblje podijeliti pacijentima. Konkretne artikle mogu donirati samo poduzeća, uz strogo poštivanje pravila humanitarne akcije. Tako ćemo zajedno ostvariti željeni cilj – pružiti konkretnu toplu podršku osobama na višednevnom psihijatrijskom liječenju.

Gdje odlaze uplaćene donacije?2023-03-29T09:49:59+02:00

Sva sredstva uplaćena na navedeni račun (bilo kojim oblikom plaćanja: uplatnicom, bar kodom ili keks payom)  idu isključivo za potrebe realizacije ove humanitarne akcije. Radi se o podračunu otvorenom za humanitarnu akciju “Sitnice dostojanstvo znače”, koji se po završetku akcije, sukladno zakonu, gasi.

 

Koliko dugo traje humanitarna akcija?2023-03-23T09:44:51+01:00

Od 20.03.-20.04.2023.

Što će se nalaziti u paketima i tko je odredio sadržaj paketa?2023-03-24T12:55:08+01:00

Obzirom da smo udruga osnovana od strane osoba s mentalnim poteškoćama za takve osobe, do ideje za ovu humanit.akciju smo došli temeljem osobnog iskustva bolničkih hospitalizacija naših članova. Zajedno smo razmišljali o tome što većini osoba tijekom višednevnog bolničkog liječenja nedostaje. Sadržaj paketa su pažljivo osmislili  naši članovi zajedno sa stručnim osobljem Klinike za psihijatriju KBC Split. U platnenu vrećicu ćemo složiti:

vlažne maramice, šampon i gel za tuširanje, dezodorans, kremu, četkicu i pastu za zube, donji veš, čarape, bluetooth slušalice, plastičnu šalicu s ručkom, čokoladu, mini bojice i bojanku za odrasle, te pismo podrške s informacijama o dostupnim besplatnim uslugama u zajednici nakon završetka bolničkog liječenja.

Zašto je važna ova humanitarna akcija?2023-03-23T09:58:36+01:00

Osobe koje se nalaze na višednevnom bolničkom liječenju na psihijatrijskim odjelima su u situaciji iznimne socijalne izolacije, ranjivosti i gubitka nade. Te osobe su, za razliku od ostalih bolesnika, u društvu često odbačene, rijetko ih se posjećuje, obitelj ih se nerijetko srami, a neke su na liječenje dovedene prisilno. Stoga vrlo često nemaju osnovne higijenske potrepštine ni osobne predmete, koji su nam svima važni pri liječenju i oporavku van vlastitog doma. Stoga Vas pozivamo da nam se pridružite Vašom novčanom donacijom za ove paketiće kako bismo zajedno doprinijeli ljudskom dostojanstvu osoba na psihijatrijskom bolničkom liječenju, smanjili njihov osjeća  odbačenosti, olakšali im boravak u bolnici i oporavak.

Koji je krajnji cilj kampanje?2023-03-23T09:59:23+01:00

Cilj kampanje je osigurati 540 paketa podrške, kako bi svaka osoba na višednevnom liječenju na psihijatrijskim odjelima KBC-a Split do kraja 2023. godine dobila platnenu vrećicu punu tako im potrebnih “sitnica”.

Vjerujemo da ćemo ovaj cilj uz vašu pomoć bez problema dosegnuti!

Štoviše, želja nam je  da se ovaj pilot projekt nastavi i  naredne godine,  a možda i postane nacionalni projekt i u drugim psihijatrijskim bolnicama i odjelima u skladu s vizijom naše udruge o izgradnji zajednice u kojoj nema socijalno isključenih građana, zajednice koja njeguje aktivizam, humane odnose i pokazuje brigu za one kojima je pomoć potrebna.

Je li se dosad provodila ovakva humanitarna akcija?2023-03-23T09:59:46+01:00

Ovakva vrsta male, ali važne i tople podrške, dosad nije postojala ni unutar niti van zdravstvenog sustava. Ovo je prva humanitarna akcija ovakvog tipa namijenjena baš osobama na psihijatrijskom bolničkom liječenju.

Pridruži nam se

Podrži rad naše Udruge ili postani dio tima.

AKCIJU PODRŽALI

Akcija “Sitnice dostojanstvo znače” registrirana je po zakonu pod Ostale humanitarne akcije u smislu Zakona o humanitarnoj pomoći (OST):

Go to Top