Loading Događaji
Likovnim je izražavanjem kao i igrom i snovima, moguće simbolički izraziti riječima teško izrecivo, želje i snove usprkos obrambenim mehanizmima, bez osjećaja krivnje i drugih negativnih osjećaja.
Kreativno likovno izražavanje utječe na smanjenje stresa i anksioznosti, raznovrsno doživljavanje i potiče osjećaje vezane za samoostvarenje i samozadovoljstvo.
Ponekad je zaista teško ono što osjećamo ili u nekom trenutku mislimo izraziti riječima.
Stoga smo osmislili ciklus od 5 besplatnih radno-okupacijskih likovnih radionica za osobe sa psihosocijalnim teškoćama, ali u duhu socijalne inkluzije one su otvorene su i za druge zainteresirane građane.
Radionice će se odvijati:
9. i 10.12.2023. i 15./16./17.12.2023.
od 16 do 19 sati 
u prostorijama The Works Coworkinga, Spinčićeva 2a
Kreativne radno-okupacijske radionice potiču kreativnost osoba s mentalnim oboljenjima u sigurnom okruženju i pod stručnim vodstvom. Uključuju kreativne grupne aktivnosti u različitim likovnim medijima.
Umjetnost kao sredstvo komunikacije prolazi dalje od naših ustaljenih obrazaca stoga je izvrstan način za osvještavanje onoga što je u nama te za otkrivanje novih mogućnosti, za pronalaženje puta do slobode bivanja osobom koja jesmo. Uključivanjem u raznorodne odnose i aktivnosti obnavljamo zdrave mehanizme. Zdravim liječimo bolesno.
Metoda rada na ovim radionicama su različite kreativne tehnike (kolaž, decoupage, akril, vuna, gips, glinamol, modeliranje itd.). Osim raznih oblika likovnog izražavanja i izrade uporabnih predmeta i dekoracija na radionicama će se vježbati tehnike opuštanja, stupanje u kontakt s vlastitim osjećajima, suradnja i komunikacijske vještine u grupi te istraživati mogućnosti ulaženja u uloge i mogućnosti preobrazbe.
Cilj radionica je ostvarivanje dubljeg kontakta sa samima sobom i okolinom, međusobno povezivanje i stvaranje atmosfere podrške u kojoj svaka osoba može pronaći svoje mjesto u grupi u skladu s trenutnim stanjem i potrebama. I naravno ZABAVA!
Radionice su iskustvene i temelje se na praćenju procesa u samom tijeku zbivanja. To znači da iako postoji unaprijed određena i osmišljena struktura, ona se prilagođava specifičnostima i potrebama grupe i pojedinca u trenutku.
O VODITELJICI:
Naše će radionice voditi Milana Stojić Veža, akademska slikarica, školovana oblikovateljica suvremenog nakita. Svestrana je umjetnica koja se odlično snalazi u svim kreativnim medijima: od izrade suvenira i dekoracija, redizajniranja namještaja i uporabnih predmeta, oslikavanja zidova, do izrade unikatnog nakita. Milana je iskusna voditeljica likovnih radno-okupacijskih radionica za djecu, osobe sa mentalnim poteškoćama/oboljenjima i osobe iz drugih ranjivih i marginaliziranih skupina. Kreirala je i više godina vodila kreativne radionice za djecu u GKMM, višegodišnja je stručna suradnica u udruzi ANST 1700 gdje radi na programima rehabilitacije i socijalne inkluzije liječenih ovisnika i zatvorenika te je jedna od osnivača Udruge za promicanje umjetničkog stvaralaštva i mentalnog zdravlja- TERRUM.
*Ove su aktivnosti dio projekta ZASUČIMO RUKAVE ZA MENTALNO ZDRAVLJE koje financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava,obitelji i socijalne politike. Sadržaj aktivnosti je isključiva odgovornost udruge te ne odražava nužno stavove Ministarstva. Projekt dodatno sufinancira Županija Splitsko-dalmatinska.
Zahvaljujemo The Works-Coworkingu koji nam besplatno ustupa prostor za ovu našu aktivnost.

Podijeli ovu objavu

Go to Top