Dvodnevna radionica “Kako (o)jačati rezilijentnost na stres u svakodnevnom životu”

Dvodnevna radionica “Kako (o)jačati rezilijentnost na stres u svakodnevnom životu”

20. i 21.08.2022.

Dvodnevna radionica “Kako (o)jačati rezilijentnost na stres u svakodnevnom životu”

20. i 21.08.2022.

Dojmovi sa sjajne vikend-radionice su se slegli i želimo podijeliti i sa vama koliko nam je lijepo, zanimljivo i produktivno bilo! 🙂 Radi se o dvodnevnoj radionici “Kako (o)jačati rezilijentnost na stres u svakodnevnom životu” pod dirigentskom palicom stručne i tople psihoterapeutkinje Željke Radnić koja se održala, nekim iznenadnim (čitajte: stresnim) faktorima usprkos, da ni ne spominjemo mali potop pred sam početak prvog dana održavanja, u komfornom “Razredu” – Multimedijalni kulturni centar i, na radost nas i voditeljice, bila vrlo posjećena i, logično, jako dobrodošla 😉 Željka je i članica Hrvatske komore psihoterapeuta, certificirani Wingwave coach, suosnivačica Klupko Resursa te kolumnistica na Split Tech City-u. Dakle, krenimo.
Na samom početku predsjednica je kratko predstavila udrugu i naš projekt “Zasučimo rukave za mentalno zdravlje” pod čijom kapom je i ova radionica te najavila buduće aktivnosti koje su nam po planu i programu narednih mjeseci. Zatim smo se svi predstavili, počevši od voditeljice, i spremno zaronili u zahtjevnu i nezaobilaznu tematiku – stres. Od definicije stresa i kategorija njegovih simptoma do tehnika kojima mu možemo doskočiti sami. Pošto je naša voditeljica certificirani NLP (neuro-lingvističko programiranje) psihoteraput, upoznavali smo se s pristupima i tehnikama s tog područja, a koje obuhvaća rad na tri aspekta: emocijama, mislima i ponašanju.
I rezilijentnost (otpornost) na stres, naučili smo, može se promatrati kroz tri različite dimenzije: kognitivnu, bihevioralnu i emocionalnu. Tako smo prvi dan krenuli s kognitivnim pristupom i praktičnim vježbama na tom polju, a idući dan posvetili smo se ostalim područjima našeg postojanja i djelovanja – bihevioralnom i emocionalnom aspektu. Osvijestili smo snagu utjecaja koji na naš život imaju osobna (ograničavajuća) uvjerenja i naučili kako jednostavno i efikasno zafrknuti um da radi nama u korist, a ne na štetu 😉 Iskušali smo i moćnu tehniku Katie Byron koja se primjenjuje za preispitivanje misli i osvještavanje kako često sami sebi stvaramo bol i kako misao i patnja djeluju međusobno i utječu jedna na drugu. Dotakli smo se i vječno izazovnog upravljanja vremenom / određivanja prioriteta ispunjavajući zgodnu tablicu (ne)važnosti i (ne)hitnosti koju smo kasnije komentirali. Na samom smo kraju našeg ugodnog druženja i rada savladali i tehniku neutraliziranja negativnih iskustava snagom vlastitih pozitivnih iskustava uz malu pomoć fokusa i imaginacije i, zamislite – radi! ❤ 🙂
Nadamo se da smo vam uspjeli približiti naše doživljaje, a za potpuniji dojam dijelimo i malo fotki. Od srca hvala svim sudionicima koji su se spremno i odlučno otvorili i “igrali” s nama! Kažemo “igrali” jer se tako jedan sudionik u šali izrazio u vezi vježbi koje smo radili, no kad malo bolje promislite, nije li život igra kojoj ipak mi sami određujemo glavna pravila? 😉 Naša voditeljica osvojila nas je svojom iskrenošću i pristupačnošću i dokazala u praksi koliko stvarno uživa u učenju i dijeljenju svog bogatog znanja u radu s ljudima te nas svih zarazila svojom vjerom kako svatko od nas ima sve resurse kako bi ostvario vlastiti potencijal (upitnici zadovoljstva radionicom to dodatno potvrdili;)) Hvala joj još jednom na svemu i vjerujemo da je ovo tek početak jednog divnog prijateljstva i suradnje!
*Ova aktivnost dijelom je projekta ZASUČIMO RUKAVE ZA MENTALNO ZDRAVLJE koju financira Ministarstvo Zdravstva te sufinanciraju Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost, Grad Split (službena stranica) i Splitsko-dalmatinska županija.
Sadržaj radionice isključiva je odgovornost udruge i ni na koji način ne odražava stavove Ministarstva.

Pridruži nam se

Podrži rad naše Udruge ili postani dio tima.