PROJEKT SEE ME

PROJEKT SEE ME

2023.

projekt SEE ME – Sigurni i jednaki u hitnim situacijama

Osposobljavanju pripadnika operativnih snaga za postupanje prema osobama s invaliditetom u kriznim situacijama

2023.

Naša je predsjednica prošli tjedan, 20.04. bila gošća Ravnateljstva civilne zaštite u Divuljama na Osposobljavanju pripadnika operativnih snaga za postupanje prema osobama s invaliditetom u kriznim situacijama koje se održalo u sklopu projekta SEE ME – Sigurni i jednaki u hitnim situacijama.
Ondje je s našom stručnom suradnicom, magistrom sestrinstva, Glavnom sestrom odjela za integrativnu psihijatriju KBC Split Iris Marin održala predavanje o tome kako se u kriznim situacijama adekvatno ponašati prema osobama s mentalnim poteškoćama. Govorila je kao peer support stručnjakinja ali i kao osoba koja je sama prošla kroz iskustvo prisilne psihijatrijske hospitalizacije. Možete pretpostaviti da je to bio veliki osobni i profesionalni izazov.
Na radionici je sudjelovalo oko 60 sudionika, pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore ( vatrogasaca, policajaca, Gss-a, civilne zaštite, zavoda za hitnu medicinu)  te predstavnika raznih udruga osoba s invaliditetom.
Svi sudionici osposobljavanje su ocijenili kao vrlo uspješno i korisno u svom budućem radu te izrazili želju za nastavkom provedbe ovakvih osposobljavanja, kao i održavanjem vježbi na temu postupanja prema osobama s invaliditetom u hitnim situacijama.
Bilo je vrlo inspirativno i dirljivo ostvariti kvalitetan dijalog sa timovima koji se nađu s druge strane hitnih intervencija, jer nam se često perspektiva bitno razlikuje. Unatoč dobrim namjerama, nerijetko se u takvim situacijama nehotice,  zbog nedovoljne informiranosti, nedostatka specifične edukacije i predrasuda i nerazumijevanja, osobama s mentalnom poteškoćama nanese dodatna šteta. Također osoblje je izloženo vrlo stresnim situacijama u kojima nemaju adekvatnu podršku koja je zaista nužna. Stoga ovakve edukacije zlata vrijede te se nadamo njihovom nastavku.
Hvala gđi @Marijana Berket na pozivu i upornosti.

Pridruži nam se

Podrži rad naše Udruge ili postani dio tima.