VRTLARSKA RADIONICA #1

2022.

Vrtlarska radionica #1

2022.

Evo mali prozor u naš prekrasno provedeni dan pred Oš Skalice na našoj prvoj Vrtlarskoj radno-okupacijskoj radionici. Ravnatelj Leo Botica bio nam je divan i velikodušan domaćin, štoviše dočekao nas je koseći travu u vrtu, što je stvarno bilo inspirativno za vidjeti.
Unatoč tradicionalno lošoj vremenskoj prognozi, kiša nas je tokom cijele radionice pustila na miru pa je tek predvečer suradnički lipo zalila sve što smo posadili. A posadili smo 30-tak sadnica mediteranskog bilja, 1 limun i naranču. Vrijedna grupica od 14 optimista pošteno je zasukala rukave i kopala, plijevila, sadila, “prozračivala” korijenje, malčirala, miješala glistinac sa zemljom, zalijevala…za početak naučila šta sve te riječi uopće znače. Dobro, znali smo što znači zalijevati 😉 .
Naše smo biljčice posadili u skladu sa već zamišljenim i zacrtanim projektom kojeg su maštovito i vrijedno već odradili učenici i profesori škole Skalice, članovi Udruge Sunce i udruge Permakultura Dalmacija. Naše su se radionice lijepo nadovezale na započetu ideju. Dragi Ivan Mateljan iz naše partnerske Udruga Permakultura Dalmacija za početak nas je proveo vrtom i pokazao nam nacrt i ideju cijelog projekta. Oduševili smo se što je vrt napravljen po nacrtima i željama djece. Ponosni smo što smo se uklopili u tu lijepu priču i što će učenici uskoro moći šetati stazom i između naših ružmarina i lavande, a u nekoj budućnosti i brati plodove posađenih agruma.
Naša vrijedna voditeljica vrtlarica Antonija Mihaljević učinila je ovaj dan zanimljivim, edukativnim a opet opuštenim i kući smo otišli obogaćeni novim znanjima, zadovoljnim iako umornim korakom. Zadovoljstvo je i čast učiti od nekog tko toliko voli i osjeća zemlju i biljke. Jedva čekamo iduću subotu i nove izazove.
Hvala i našim volonterima i volonterkama koji su učinili ovaj dan lijepim, ispunjenim smijehom i plodonosnim zajedništvom.
Divno je kad se rad pretvori u užitak i zabavu, a k tome još i ostaviš nešto lijepo iza sebe. Velika besa i zahvala mojim kolegicama Vedrana Đugum Julija Antunovic i Sara Vješnica koje su opet dale sve od sebe da nam i ovaj događaj proteče kako smo ga i zamislili. Naravno i ovaj put su bile pravi dream team. Njemu su se ovaj put pridružile i jedne vrijedne muške ruke. Hvala našem marljivom volonteru Boris Kontak na svakom zadobivenom žulju. Poneki ipak nije od gitare 😉 .
Iako se ovaj projekt odvija zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstvo Zdravstva u njega se uključilo i dosta lokalnih poduzetnika koji su svako na svoj način podržali našu ideju. Volimo kad dobijemo direktnu podršku od naše lokalne zajednice jer i na taj način razbijamo predrasude i stigmu i činimo naš grad ljepšim mjestom za život za svakog od nas.
Zahvalni smo firmi Vaš vrt koja nam je velikodušno donirala sve navedene biljčice i zemlje za cvijeće (Ima ih i za slijedeću radionicu, a 2 prekrasne ruže penjačice čekaju učenike da ih posade sa svojom učiteljicom likovnog). Sandwich bar ‘Penci’ pobrinuo se da ne radimo gladni, jer kad si gladan nisi svoj, a to je jako opasno kad imaš kramp u ruci.
Naravno na kraju je bio red i da se malo zasladimo, čime drugim nego krafnama Krafne Kod Mate koji su nam također donirali svoje slasne proizvode.
Sve skupa bio je ovo jedan zaista lipo ispunjen dan! Ciklus nastavljamo svake subote narednih tjedana, a nedjelje rezerviramo za stolarske radno-okupacijske radionice.
Nadamo se da će se kiša do ponoći ispadati pa da ujutro možemo opet zasukati rukave, ovaj put sa brusilicama, bušilicama i pilama u rukama. Držite nam palčeve!
I sigurna sam da ste i vi kao i mi zahvalni našim fotografkinjama Julija Antunovic i @marija jurić jer kad već niste mogli doć, možete bar ovako poćirit 😉 ❤ !

Pridruži nam se

Podrži rad naše Udruge ili postani dio tima.