STOLARSKA RADIONICA #3 i #4

STOLARSKA RADIONICA #3 i #4

2024.

STOLARSKA RADIONICA #3 i #4

2024.

Ovaj vikend opet se pred OŠ Skalice okupila mala gomilica nadahnutih ljudi i zajedno stvorila čaroliju.
Nije li divno da smo zajedničkim snagama od doniranog grubog građevinskog drva punog špranja, slijedeći viziju i odlučno vodstvo našeg najdražeg  stolara Zzoran Vvukšić pripremili materijal za još 3 šarmantne klupe za dječicu navedene škole.
Naglašavamo da smo svi ( osim Zokija) potpuni stolarski amateri, ali to nas nije spriječilo da zasučemo rukave, prilično se oznojimo i dobrano zaprašimo piljevinom zujeći sa preklopnom pilom, 3 tračne i 3 obične brusilice privlačeći zvukovima i neobičnom scenom prolaznike i djecu s obližnjeg igrališta koja su dolazila. Namjerno nabrajam sve ove alata jer prije radionice većina nismo znali niti kako se zovu niti se koriste. Sad smo obogaćeni novim vještinama i znanjima.
Sretni smo što su se i djeca uključila samoinicijativno, šetajući našeg psa, provjeravajući udobnost sjedalica i sugerirajući da ih moramo obojati u rozo, stoga smo ih odlučili idući vikend i  aktivno uključiti u bojanje i oslikavanje sjedalica.
Ono što ovaj projekt čini dodatno lijepim je što se u njegovu realizaciju uključila šarena zajednica članova i volontera dvije udruge Udruga Permakultura Dalmacija i Udruga Feniks Split , ali i nekolicina susjeda, roditelja učenika škole, i ostalih građana koji su zaradionicu čuli na radiju, novinama ili Fejsu. Volimo što smo uspjeli u kreiranju tople, inkluzivne zajednice koja ne čini razliku po pitanju izazova s kojima se neki od nas nose. Svatko je sudjelovao prema vlastitom kapacitetu i interesima, neki su nudili osvježenje, neki prisustvom ohrabrivali i podržavali, neki fotografirali, neki su ručno brusilili i slagali daske, neki su dali ruke u nošenju i pripremi materijala i opreme, neki su pomogli očistiti, a neki se još tresu od vibracije brusilice.
Ne treba niti naglašavati da smo svi kući stigli u “snjegović modu” usred proljeća, prekrivene od glave do pete sitnom piljevinom. Budimo iskreni i hrana će nam narednih dana biti začinjena piljevinom.
Kad smo kod hrane opet nas je ko malo djecu razveselila brižna Diana Radovnikovic koja nas je i ovaj put velikodušno nahranila slasnim štrudlama od povrća i desertom od jabuka i borovnica pa smo uz rad imali pravu gozbu! Hvala i Igor Radovniković koji je sve potrebne namirnice nabavio i dostavio do njene kulinarske oaze.
Svatko je dao svoj vrijedan volonterski doprinos!
Moramo se zahvaliti i ravnatelju OŠ Skalice i psihologinji Jeleni koji nam već godinama i vikendom van radnog vremena stoje na usluzi i velikodušno otvaraju vrata svoje škole, štoviše Leo je ove godine osigurao donaciju svog drvnog materijala, pa je ova pustolovina zaista timski rad kako smo i zamislili.
Kako smo se dobro zabavljali možete vidjeti na našim slikama zahvaljujući našim fotografkinjama Sofija St Vedrana JM i Marina Vidović koje su kao i uvijek radile na više terena, od pripreme i organizacije, preko logistike i nabave, do brušenja  i fotografskih bilješki.
Ponosni smo na veliko društveno blago koje imamo u našim volonterima. Pod naše, ubrajamo naravno i Permakulturaše jer bez njih ništa ne bi bilo moguće niti ovoliko zabavno!
Jedva čekamo idući vikend kad nas čeka montaža i bojanje.
Ovaj vikend smo uspješno izmjerili, ispilali i izbrusili sav potreban materijal- sve elemente za ukupno 4 klupe, pa nas idući vikend čeka Lego pustolovina sastavljanja. Naravno da ćemo u pozadini puštati muziku iz “A je to ” crtića.
Slobodno nam se priključite pa ćemo đumbus radit skupa… Nema toga što mi ne možemo zabucati, a da Zoran i Sandra Topić ne mogu popraviti!
**Navedene aktivnosti provode se uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kao dio projekta “Zasučimo rukave za mentalno zdravlje”. Sadržaj aktivnosti u isključivoj je odgovornosti Udruge i nužno ne  odražava stavove Ministarstva.
Projekt provodimo u partnerstvu s udrugom Permakultura Dalmacija i Obiteljskim centrom, područnom službom Splitsko- dalmatinskom.

Pridruži nam se

Podrži rad naše Udruge ili postani dio tima.