DAN PREVENCIJE SUICIDA

DAN PREVENCIJE SUICIDA

2020.

Dan prevencije suicida

2020.

10. rujna svake godine obilježava se Svjetski dan prevencije samoubojstava čiji je glavni cilj podizanje svijesti o važnosti preventivnih akcija i razumijevanju osoba koje boluju od depresije i koje su pokušale počiniti samoubojstvo.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji svakih 40 sekundi jedna premine od  samoubojstva, što je gotovo milijun ljudi godišnje, a broj pokušaja je 20 puta veći od broja umrlih.

Istraživanja su pokazala kako socijalna izolacija povećava rizik samoubojstva, dok, naprotiv, jake veze među ljudima djeluju kao čimbenici zaštite. Pokazati da nam je stalo, slušati bez osuđivanja, jednostavno biti tu za nekoga može biti ključan čimbenik kod pojedinaca koji su vulnerabilni i zapravo predstavljati čin spašavanja života.
No ne treba zaboraviti na neophodnost stručne pomoći i/ili liječenja.

Ovom simboličnom akcijom smo u znak sjećanja na 566 osoba koje su u prošloj godini počinile suicid u Hrvatskoj prolaznicima podijelili 566 gerbera i pripadajućih 566 papirića s ohrabrujućim porukama. Želimo i na taj način pružiti podršku svima onima među nama koji se bore s depresijom i suicidalnim stanjima te u javnosti povećati svijest o važnosti i učestalosti ovog problema.

Cvijeće smo dijelili u centru Splita od 18 sati: Ispod Ure i na Marmontovoj ulici do isteka zaliha.

Od srca zahvaljujemo svim našim vrijednim volonterima i našim donatorima OPG Petričević i OPG Freziji i Art-St koji su prepoznali vrijednost ove akcije i poklonili nam  svo potrebno cvijeće, dizajn i tisak poruka bez kojih ne bismo mogli ostvariti našu ideju o obilježavanju ovog važnog dana.

Ovogodišnju akciju posvećujemo svojim dragim prijateljima koje smo na ovaj način izgubili:

❤️ A.Š. , I.Ž. , M.P. , J.L. , I.T. , E.Š. , V.J. , P.G.Č. , Ž.K. , N.G. ❤️

Čuvali vas svi anđeli i ljuljali u svom naručju! Nadamo se da ste sad na nekom mirnom, toplijem mjestu.

Zauvijek će nedostajati vaše svjetlo u svijetu…

photo by: Julija Antunović

Pridruži nam se

Podrži rad naše Udruge ili postani dio tima.