6.6. Nacionalni Dan prava osoba s duševnim smetnjama

6.6. Nacionalni Dan prava osoba s duševnim smetnjama

Širom svijeta raste svijest o važnosti mentalnog zdravlja i pružanja usluga i podrške usmjerene na osobu te se promiče pristup orijentiran na oporavak i utemeljen na ljudskim pravima.

Nažalost ova svijest dolazi zajedno uz spoznaju da su usluge zaštite mentalnog zdravlja u brojnim zemljama nedostupne, lošije kvalitete i sklone kršenju ljudskih prava.

Neprihvatljivo je da su osobe koje koriste usluge mentalnog zdravlja često izložene neljudskim životnim uvjetima, štetnim postupcima liječenja, nasilju, zanemarivanju i zlostavljanju. Osobe s duševnim smetnjama u svim društvima i svim vremenima imaju specifičnu poziciju.

Zbog prirode zdravstvenog stanja ove osobe često nisu u mogućnosti adekvatno se brinuti o svojim pravima i interesima te predstavljaju jednu od najobespravljenijih kategorija bolesnika i ujedno jednu od najobespravljenijih društvenih skupina uopće. Iako velik broj država svijeta, pa tako i Hrvatska, imaju kvalitetne zakonske okvire za zaštitu osoba s duševnim smetnjama oni se nerijetko krše i svakodnevno svjedočimo manjku svijesti o potrebi njihove provedbe.

Čestitamo danas svim osobama koje se nose s mentalnim poteškoćama, njihovim obiteljima koji o njima brižno skrbe, stručnjacima koji žive svoj poziv, peer stručnjacima i aktivistima ovaj važan dan ! Neka svaki dan bude Dan prava osoba s duševnim smetnjama- dan ljudskih prava!

Hvala svima onima među vama koji to živite i znate da #SitniceDostojanstvoZnače ! Zajedno stvaramo ljepši svijet!

Podijeli ovu objavu

Pridruži nam se

Podrži rad naše Udruge ili postani dio tima.