Konferencija “Transformacija institucija skrbi za mentalno zdravlje promicanjem kulture oporavka i poštivanja ljudskih prava”

Protekla dva dana naša predsjednica Marina Vidović bila je gošće Klinika za psihijatriju Vrapče na kojoj se odvijala konferencija “‘Transformacija institucija skrbi za mentalno zdravlje promicanjem kulture oporavka i poštivanja ljudskih prava”. Konferenciju su povodom Nacionalnog dana prava osoba s duševnim smetnjama 6.6.2023. organizirali Klinika za psihijatriju Vrapče i HZJZ – Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji i uz potporu Svjetske zdravstvene organizacije – Ureda u Hrvatskoj, Hrvatskog društva za kliničku psihijatriju, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatsko psihijatrijsko društvo.
Ondje je među uglednim stručnjacima govorila o važnosti promjene paradigme u tretmanu osoba s mentalnim poteškoćama iz dominantno bio- medicinskog modela prema onom holističkom, usmjerenom prema pojedincu i cjelokupnom oporavku koji podržava kvalitetu života, osobne izbore, dostojanstvo i ljudska prava takvih osoba. Održala je predavanje pod nazivom “S naše strane kauča – promicanje kulture oporavka” u kojem je kritički, ali nadamo se konstruktivno govorila o sadašnjem stanju u sustavima zdravstvene i socijalne skrbi s naglaskom na primjerima dobre prakse u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije World Health Organization (WHO) prema kojima težimo i koje je i naše Ministarstvo zdravstva odlučilo primijeniti i u našoj zemlji. Važan dio njenog predavanja bila je uloga peer radnika, tj. osoba s iskustvom nošenja s mentalnim poteškoćama i oboljenjima u svim kanalima podrške ( u institucijama i van njih) koji se pružaju takvim osobama.

Održala je vrlo strastven i emotivan govor o svojim osobnim iskustvima i iskustvima naših članova u liječenju, i oporavku koji je publika jako lijepo prihvatila, iako je peer pristup prilično drugačiji od kod nas uvriježenog modela.

To nam kao udruzi osnovanoj od strane osoba s mentalnim poteškoćama, članici Sumeza i članici mreže Zdravstveni Opservatorij jako puno znači jer smo dobili priliku da u prilog ovoj važnoj temi, iz naše perspektive progovorimo o prostorima za poboljšanje i prostorima gdje se dodirujemo u tretmanu prema osobama poput nas.

Usuđujemo se biti blago optimistični jer su u publici i za govornicom bili predstavnici Ministarstva zdravstva, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo- službe za mentalno zdravlje, Pučka pravobraniteljica i Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče, predstavnici Grad Zagreb Službena stranica , brojni ugledni psihijatri, medicinske sestre i mnogi drugi od kojih moramo izdvojiti dr Slađanu Štrkalj Ivezić koja je inicijator ove konferencije ali i glavni zagovarač Quality Rights in Mental health perspektive WHO u Hrvatskoj.

Moram naglasiti da smo ponosni što su u publici bili i predstavnici civilnog društva, udruga Ludruga – 100% Ljudi Vlatka Ročić-Petak Udruga Svitanje Marijana Bavcevic Udruga Životna linija ali i predsjednik SUMEZ – Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje Tin Pongrac – udruga koje popunjavaju velik dio nedostatnosti postojećeg sustava pružajući raznorodne oblike podrške u zajednici. To također daje nadu, da izgovorene lijepe riječi i pozitivne promjene sadržane u našim zakonima i Strateškom okviru razvoja mentalnog zdravlja 2023-2030 neće ostati samo slatka čežnja i mrtvo slovo već lagan ali dragocjen zaokret prema tretmanu kakav želimo i zaslužujemo.

Bila su ovo dva intenzivna ali vrlo inspirativna dana. Zahvalni smo na ovom pozivu i iskustvu.

Poželite našoj predsjednici sretan put kući u naš Grad Split (službena stranica) gdje nas čeka još puno posla. Ali uz vašu podršku vjerujemo da mi to možemo!

Podijeli ovu objavu

Pridruži nam se

Podrži rad naše Udruge ili postani dio tima.