Loading Događaji
U subotu, 10. rujna diljem svijeta se obilježava Svjetski dan prevencije suicida s ciljem podizanja svijesti u javnosti o ovom sve većem problemu među stanovništvom. Volonteri Udruge Feniks Split i ostali sugrađani koji nam se budu voljni priključiti planiraju na ovaj dan kao i protekle 2 godine godine našim sugrađanima podijelili cvijeće uz pripadajuće osnažujuće poruke u spomen na osobe koje su tijekom prošle godine u Hrvatskoj preminule počinivši suicid. Godišnje u svijetu samoubojstvo počini gotovo milijun ljudi, a brojka se svake godine povećava. Dijeleći točno određeni broj cvjetova želimo na simboličan način u javnosti povećati svijest o važnosti i učestalosti ovog problema, kao i naglasiti da se iza navedene statistike nalaze stvarni ljudi koji nisu vidjeli drugog načina za bijeg od patnje koju su osjećali. U protekloj godini u Hrvatskoj 572 osobe su preminule od suicida. Članovima njihovih obitelji statistika je 100 %.
Istraživanja su pokazala kako socijalna izolacija povećava rizik samoubojstva, dok, naprotiv, jake veze među ljudima djeluju kao čimbenici zaštite. Pokazati da nam je stalo, slušati bez osuđivanja, jednostavno biti tu za nekoga može biti ključan čimbenik kod pojedinaca koji su vulnerabilni i zapravo predstavljati čin spašavanja života.
No ne treba zaboraviti na neophodnost stručne pomoći i/ili liječenja.
Vizija naše udruge je da damo svoj doprinos kako bismo stvorili društvo koje će ranjenima i usamljenima pružiti ruku podrške, u kojem za svakog ima mjesta!
Zato Vam se obraćam da nam pomognete kako bismo uspješno realizirali ovu akciju.
Želimo podijeliti 572 cvijeta kako bi nastavila rasti uspomena na osobe kojih bolno više među nama nema, nadamo se da ćete nam se priključiti u Đardinu u 17 sati i dati ruke da pošaljemo ovu važnu poruku u našem gradu.
Želimo proširiti svjesnost o važnosti podrške u zajednici osobama koji se nose s depresijom i sličnim mentalnim oboljenjima, podijeliti kontakt informacije za podršku takvim osobama te poslati poruku kako uvijek ima nade i da u svakom od nas čući nevjerojatna snaga čak i kad se čini da je sve bezizlazno, posebno kad smo tu jedni za druge.
Bit ćemo na 3 lokacije u gradu Splitu: na dnu Marmontove ulice, na Pjaci i na Rivi kod Fro-a.
Ukoliko nam se imate volje priključiti dobro ste nam došli! Javite nam se u inbox za detalje ili samo dođite na lice mjesta.
Udruga Feniks Split djeluje na volonterskoj osnovi i pruža besplatnu podršku osobama s mentalnim poteškoćama.
Svi koji trebaju pomoć mogu nam se s povjerenjem obratiti u inbox udruge, uključiti se u našu online i istoimenu grupu podrške uživo ili nam pisati na mail udruga.feniks.st@gmail.com
Ukoliko želite donirati kako bismo kupili cvijeće i ostalo potrebno za događaj to možete učiniti na broj računa:
Iban: HR8124840081135155359
uz napomenu- donacija za javnu akciju
————————————————————————-
Ukoliko ste vi ili netko vama blizak u suicidalnom stanju možete nazvati Centar za krizna stanja i prevenciju suicida pri KBC-u Zagreb
Telefon: 01-2376-470 od 0 do 24 sata
Ili se obratiti mailom Udruzi Životna linija :
pomoc@pomoc.hr
Ova je akcija dio aktivnosti projekta: “Zasučimo rukave za mentalno zdravlje” financiranog od strane Ministarstva zdravstva, Grada Splita i Županije Splitsko-dalmatinske, te Zaklade Solidarna i projekta “Puna mi je kapa!” financiranog od strane Grada Splita , ali sadržaj same aktivnosti je isključiva odgovornost Udruge Feniks Split te ni na koji način ne odražava stavove Ministarstva zdravstva.

Podijeli ovu objavu

Go to Top