Loading Events
Čast nam je pozvati Vas  u ovu srijedu 26.10.2022.g. u 16:00 sati u prostor Središnjice GKMM- a na predstavljanje jedne jako posebne knjige!
“Čaj od ruže” autorice Karle Kuzle, potresno je, snažno i bolno iskreno autobiografsko djelo o njenoj životnoj borbi s mentalnom bolešću.  Autorica hrabro i bez uljepšavanja opisuje svoju borbu sa šizofrenijom, od rane djevojačke dobi, iskustva i šok psihijatrijskih hospitalizacija, godine patnji i padova, sumnji i strahova, ali i čežnji, osobnih ambicija, volje, sazrijevanja, učenja i hrabrog savladavanja prepreka i izazova koje je život pred nju bespoštedno stavio.
Priča koju je autorica ispričala daleko je od štiva za razbibrigu i opuštanje, dapače nije lako svjedočiti tako bolnom životnom iskustvu ali tim više je važno što je ova knjiga napisana i što je imamo priliku čitati. Psihijatrijske bolnice i zamračene sobe članova obitelji o kojima se ne govori pune su vrištećih tišina. Gurnuti na marginu društva, ušutkani i odbačeni, podcjenjeni i osuđeni kroz Karlu Kuzle dobili su vrijednog glasnogovornika.
Iznimna nam je čast ugostiti je u našem gradu jer treba imati hrabrosti iskoračiti na vjetrometinu društva koje nemilosrdno stigmatizira i odbacuje osobe s psihičkim poteškoćama. Javno progovarajući o osobnom iskustvu nošenja s mentalnim oboljenjem osoba riskira štošta – od društvene izolacije do zatvaranja brojnih poslovnih prilika, samo da nabrojimo neke.
Tim više vrijedi svako ovo napisano slovo.
Autoričino životno iskustvo mnogima će sa sličnim poteškoćama vratiti svjetlo i nadu da i oni sami zaslužuju i mogu ostvariti mnogo više nego što neka dijagnoza na papiru kaže.
Dođite nam u velikom broju.
Ovo svjedočanstvo to zaslužuje!
Preporučujemo je osobama sa psihičkim poteškoćama, njihovim obiteljima i prijateljima, studentima i stručnjacima koji rade u području mentalnog zdravlja ali i ostalim građanima koji bi htjeli proširiti svoje razumijevanje i pobjediti predrasude prema osobama sa ovakvim iskustvima.
Hvala Gradskoj knjižnici Marka Marulića koja će nas ugostiti u svom divnom prostoru.
Ova aktivnost dio je projekta “Zasučimo rukave za mentalno zdravlje” financiranog od strane Ministarstva zdravstva RH. Sadržaj aktivnosti je isključiva odgovornost Udruge Feniks Split te ni na koji način ne odražava stavove Ministarstva. Projekt također sufinanciraju Grad Split, Županija Splitsko-dalmatinska te Zaklada Solidarna.

Podijeli ovu objavu

Go to Top