Online Konferencija ”Strengthening civil society and participatory democracy in the EU: the way forward”

Naša volonterka je 25.03. sudjelovala na online Konferenciji ”Strengthening civil society and participatory democracy in the EU: the way forward” (Jačanje civilnog društva i demokratska participacija u EU: kretanje naprijed) koju je organizirala Europska ekonomska i socijalna komisija a moderirala izvrsna Corina Stratulat (European Policy Centre).

Sudionici su bili predstavnici europskih institucija i organizacija civilnog društva iz različitih država a konferenciju je otvorio i zatvorio predsjednik EESC Skupine organizacija civilnog društva Seamus Boland (”civilno društvo ima nešto za reći, molimo slušajte ga”).

Konferencija je bila usmjerena na poticanje i održavanje suradnje europskih institucija i zakonodavaca sa civilnim društvom u pogledu otvorenog, transparentnog i redovitog dijaloga u svim područjima politika.

”Unatoč članku 11. Ugovora o Europskoj uniji civilni dijalog je i dalje neujednačen i nestrukturiran od jedne institucije EU-a do druge.

Civilni se dijalog prečesto organizira isključivo na ad hoc osnovi i vrlo je raznolik u pogledu količine i kvalitete, ovisno o području politike, europskoj instituciji ili državi članici. Tvorcima politika ponovno je skrenuta pozornost na vrijednost civilnog dijaloga, koja je prepoznata na plenarnoj sjednici Konferencije o budućnosti Europe, koja se sastojala od građana, predstavnika i predstavnica institucija EU-a i savjetodavnih tijela, izabranih predstavnika i predstavnica na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini te organiziranog civilnog društva. U završnom izvješću Konferencije objavljenom u svibnju 2022. poziva se na „…[r]eformiranje načina djelovanja Europske unije boljim uključivanjem socijalnih partnera i organiziranog civilnog društva. Jačanjem postojećih struktura bi se bolje odrazile potrebe i očekivanja građana EU-a u postupku donošenja odluka…” (prijedlog br. 39, u poglavlju o europskoj demokraciji)”. Također se predlaže ”povećati sudjelovanje građana i uključenost mladih kako bi se iskoristila poveznica između donositelja odluka i građana. Potreban je strukturiraniji pristup na razini EU-a za potpuno iskorištavanje potencijala uključivanja organizacija civilnog društva u oblikovanje politika. Europske institucije imaju na raspolaganju sve potrebne alate kako bi se obvezale na te prijedloge i ostvarile znatan napredak u vezi s njima uoči europskih izbora 2024. Potpisnici pisma spremni su surađivati s institucijama kako bi definirali ključne elemente i uvjete za provedbu tih prijedloga u praksi”. (Zajedničko otvoreno pismo EGSO-ove Skupine organizacija civilnog društva i Civilnog društva Europe)

Konferencija je bila jako zanimljiva, interaktivna, korisna i poučna!

Više informacija o civilnom društvu možete pronaći na:

EU-Democracy@eesc.europa.eu

https://udrugafenikssplit.com/

#EESC #europeanpolicycentre #civilnodruštvo #civilnidijalog #udrugafenikssplit

Podijeli ovu objavu

Pridruži nam se

Podrži rad naše Udruge ili postani dio tima.