TŠkola zagovarača u zdravstvu, 26.-28. rujna 2022.

Početkom ovog tjedna s velikim smo se zadovoljstvom i znatiželjom odazvale pozivu Udruga Krijesnica na Školu zagovarača u zdravstvu u Fužinama, organiziranu u sklopu projekta Zdravstveni Opservatorij, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda. Trodnevna specijalistička edukacija iz područja javnog zagovaranja i participacije građana u donošenju odluka u zdravstvu bila je namijenjena članovima/icama, partnerima i suradnicima mreže Zdravstvenog opservatorija, a program Škole vodila je Marina Skrabalo, stručnjakinja za javne politike i javno zagovaranje iz Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost.
Ta smo se tri dana, od 26. do 28. rujna, u okrilju pitoreskne Fužinarske kuće intenzivno educirale i razmjenjivale iskustva u radu s predstavnicima organizacija civilnog društva, zdravstvenim stručnjacima i studentima srodnih studija, a u nastavku je popis, vjerovali ili ne, samo dijela tema o kojima smo učile i iz čije to prve i stručne ruke:
  • Uvod u javno zagovaranje – Marina Škrabalo (Zaklada SOLIDARNA)
  • Uključni propisi i alati građana/pacijenata za djelovanje u zdravstvu – Sara Novinščak i Ivan Iharoš (Pravna klinika Pravnog fakulteta u Zagrebu)
  • Zdravstveni sustav – norme, institucije, procesi i akteri – izv.prof.dr.sc. Aleksandar Džakula (Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar)
  • Financiranje zdravstva – prof.dr.sc. Maja Vehovec (Sveučilište u Rijeci) Financiranje bolnica i lijekova – doc.dr.sc. Ana Bobinac (Ekonomski fakultet u Rijeci)
  • Problemski pristup zagovaranju na temu palijativne skrbi – med.dr. Dorja Vočanec (Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar)
  • IKT monitoring platforma zdravstva – Zdravstveni semafor – Maja Banadinović (Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar) i Antonela Raspudić (Udruga Krijesnica).
Kao što možete vidjeti, popis imena i tematskih područja je impresivan, kao što je i naš sveukupni dojam. A kako i ne bi bio!? Uza sve navedeno, hrana je bila domaća i fina, društvo malo reći zanimljivo, atmosfera opuštena, a sva predavanja korisna i detaljna. Ne zaboravimo pritom spomenuti ugodne i susretljive vlasnike i voditelje Fužinarska kuća – Croatian shire, a ni bajkovitu prirodu u koju je uronjena, tik uz obalu predivnog jezera koja je taman “progovorila” toplim jesenskim tonovima. Idealni uvjeti za dogovaranje budućih suradnji 🙂
Jako nam je zanimljivo i poučno bilo i izlaganje glavnih urednika portala Faktograf.hr i Reci.hr te diskusija koja je uslijedila nakon. Mediji koji zagovaraju bitne teme!! Prethodni smo dan na svojim mobitelima imali priliku sami iskušati radnu verziju platforme i online baze podataka za monitoring dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite u RH, tzv. Zdravstveni semafor, putem koje će se kontinuirano prikupljati informacije te dobra i loša iskustva pacijenata i korisnika zdravstvenog sustava. Izgleda fantastično!
Kada bismo sažele sve što smo u ta tri dupkom ispunjena radna dana usvojile od zagovaračkih postulata i vještina rekle bismo ovo:
Iznimno je važno razumjeti proces donošenja odluka i kome se obratiti da se ne gubi energija. Češći je neuspjeh, ali je bitno ne odustati jer do stvarne se promjene dolazi samo zajedničkim, sustavnim i upornim zalaganjem, a ne prebacivanjem odgovornosti na vladajuće. Bitno je detaljno razložiti i opisati problem te zašto je i kome sve bitno njegovo rješenje i pritom se ne umoriti od ponavljanja istog i očitog, jasno i transparentno.
Za sami smo kraj odradili odličnu grupnu vježbu slijedeći, po uputama energične voditeljice dr.med. Dorje Vočanec, sve ključne korake kvalitetnog zagovaranja i koju je ona sama poentirala zaključkom – odustajanje nije opcija 😉
Srdačne čestitke vještim i intuitivnim organizatoricama iz udruge Krijesnica koje su uistinu odradile lavovski posao! Bravo ❤️‍🔥 I, naravno, veliko hvala svim sudionicima koji su obogatili ovo naše vrijedno iskustvo svojim iskonskim zalagačkim i humanim žarom.
Za kraj – iskrenu i toplu podršku upućujemo riječkim kolegama povodom strašne prirodne nezgode koja ih je zadesila. Drž’te se, dragi Riječani! 💚

Podijeli ovu objavu

Pridruži nam se

Podrži rad naše Udruge ili postani dio tima.